top of page
 • Marianne Kufaas Sæterhaug

Fra ark til lyd: Lens

Oppdatert: 26. sep. 2022

Lens er en app fra Microsoft som gjør det mulig å ta bilde av en tekst, lytte på den og overføre den til for eksempel Word. Det blir da mulig å lytte til alt fra et spennende tekststykke i et hefte, til et viktig brev i posten.


Opplesing i appen er med en funksjon som heter "Engasjerende leser". Dette er et opplesningsverktøy som Microsoft har laget.


Appen er tilgjengelig for iPhone, iPad og Android-mobiler, og kan lastes ned gratis fra AppStore, Google Play eller skolens løsning for å laste ned apper. For å bruke appen trenger man en Office 365-konto. Det er flere skoler som har dette. Hvis man ikke har en Office 365-konto kan dette opprettes her.


Det er stort sett lik fremgangsmåte på Android og Apple, men opplesing på nynorsk, er slik jeg ser, dessverre ikke mulig. Informasjon om dette fra Microsoft kan leses her.


Når man skal ta bilde av en tekst er det viktig å blant annet være rolig på hånden, ha gode lysforhold og ha en ren kameralinse. Hvis det for eksempel er litt mørkt kan det være at appen ikke finner de riktig ordene, slik at opplesningen kan bli feil. Dette krever trening, men øvelse gjør mester!


Nedefor følger fremgangsmåte for å lytte på tekst umiddelbart og åpne teksten i Word eller OneNote på egen datamaskin. Bilder av stegene følger også. Selv om jeg skriver mobil noen plasser, gjelder dette også iPad.Fremgangsmåte: lytte på tekst

 1. Last ned appen "Microsoft Lens" fra Google Play eller AppStore. Eventuelt fra der man pleier å laste ned apper.

 2. Finn ønsket tekst du vil lytte til.

 3. Åpne appen og velg dokument (valg under knappen for å ta bilde) Det vil noen ganger komme en oransje boks rundt teksten.

 4. Ta bilde av teksten.

 5. Rediger utsnittet ved å beskjære bildet slik at kun ønsket tekst er med (se bilde). Legg til flere bilder av tekst om ønskelig (se bilde).

 6. Trykk på "Fullfør".

 7. Trykk på "Engasjerende leser" for å lytte til teksten umiddelbart

 8. Det er mulig å gjøre en rekke endringer i teksten, slik som å endre bakgrunnsfarge, opplesingshastighet og oversette den. Mer om dette har jeg skrevet om nederst i denne posten.Last ned appen Microsoft Lens

Velg dokument og ta bilde

Justert ved å dra i hvite prikker eller linjer.

Ta flere bilder eller trykk på fullfør (slett er bak mer).

Trykk på Engasjerende leser.

Trykk på play for å starte opplesning. Trykk på knapp med sirkel rundt for å redigere opplesningen.
Det er mulig å gjøre en rekke endringer i teksten.

Fremgangsmåte: åpne teksten i Word på en datamaskin

 1. Ta bilde av ønsket tekst med Lens, eventuelt beskjær teksten og trykk på fullfør.

 2. Trykk på Word for å åpne teksten i Word-appen på mobilen. Ved å åpne teksten i Word-appen kan den deretter åpnes i Word på en datamaskin Dokumentet ligger da under "siste" i Word på datamaskinen. Egen fremgangsmåte for Mac følger nederst.

 3. Dette er også mulig hvis lagrer teksten i OneDrive, i stedet for å åpne den i Wordl (trykk da på OneDrive). Dokumentet kan da hentes frem på datamaskinen i OneDrive mappen det ble lagret i.

 4. Det er da mulig å redigere i teksten og bruke f.eks. Lingdys for å få teksten opplest

Man må være logget inn med samme Office-konto begge plasser, både i Lens og i Word på datamaskinen.


Trykk på Word.

Trykk på dokumentet du vil åpne Word.
Teksten åpnes i Word.
Åpne Word på Pc-en og trykk på "Fil" i venstre hjørne.
Det siste dokumentet er det som nylig ble åpnet på mobilen eller iPaden.
Slik ble teksten.
Rediger font, linjeavstand og justering.


Finne dokumentet fra Lens på Mac

 • Åpne Word

 • Trykk på "Fil" > "Åpne sist brukte" > "Mer..."

 • Da vil den ligge øverst i listen blant siste dokumenter åpnet.
Teksten som er tatt bilde av er hentet fra: Erling Steigum (2003) Moderne Makroøkonomi. Gyldendal Akademisk: Oslo, side 25.bottom of page