top of page
 • Marianne Kufaas Sæterhaug

Opplesing: PC med Lingdys

Oppdatert: 14. okt. 2022

Lingdys er et lese- og skrivestøttende program som blant annet inneholder flere funksjoner for opplesing. Har man dette programmet kan man faktisk lytte til absolutt all tekst på en PC.


I dag kommer Lingdys i to utgaver, Lingdys Skole og Lingdys Pluss. Skoleprogrammet er et program for alle elever. Pluss er utvidelse som gir flere funksjoner som er tilpasset elever som har større lese- og skrivevansker, for eksempel dysleksi. Lingdys Pluss kan man søke om og få fra NAV Hjelpemiddelsentralen, mens Lingdys Skole kjøper kommunen eller skolen tilgang til for alle elever via Lingit.


Opplesing er likt uavhengig om man bruker Lingdys Skole eller Lingdys Pluss.


Ønsker du å prøve Lingdys Pluss kan programmet lastet ned herfra (velg Windows). Trykk på DEMO LINGDYS i innloggingen. Da kan du teste programmet gratis i et tidsbegrenset periode.


Hvorfor er det lurt å lytte på tekst?

Det er mange grunner til at jeg velger å lytte på tekst i stedet for å lese selv. Jeg opplever at jeg sparer tid og energi, samt unngår misforståelser når jeg får tekst opplest. I tillegg kan leseferdigheter trenes og skrivefeil oppdages. Jeg har skrevet mer om dette her.


Opplesing metode 1

Den aller enkleste måten for å lytte på tekst er å markere det du ønsker opplest og trykke på play i Lingdys. Dette fungerer for eksempel i Word, PowerPoint, OneNote og på Internett. Lingdys leser det som er markert. For å stoppe opplesingen trykker man på stoppknappen som kommer til synet der play-knappen er når opplesingen har kommet i gang.

 1. Marker ønsket tekst.

 2. Trykk på "Play" i Lingdys.


Opplesing i Word.

Opplesing på Internett.

Trykk på "Stopp" for å avslutte opplesingen.


Opplesing metode 2

Hvis det ikke går å markere teksten eller hvis det er vanskelig, så er det likevel mulig å få teksten opplest. Dette kan man typisk bruke der man opplever at teksten man ønsker å lytte på er et bilde eller en PDF-fil uten mulighet til å markere ord og setninger.

 1. Trykk på tre punkter.

 2. Gå til Skann.

 3. Trykk på Skann fra skjerm

 4. Dra en hvit boks rundt det du ønsker å lytte på. Markeringen foregår på det bilde på skjermen som du har oppe. Pass på å ha tekst du ønsker å få opplest fremme på skjermen.

 5. Slipp og teksten i boksen blir opplest.


Trykk på Skann fra skjerm.

Lag hvit boks rund teksten du vil ha opplest.I Lingdys Skole ligger knappen Skann fra skjerm på selve verktøylinjen. Knappen er lik som i Pluss (mappe med kamera). Trykker man på knappen kan man lage en hvit boks rundt ønsket opplest tekst umiddelbart.Tilpassing

Under play-knappen er det en pil. Når man trykker på den, så åpnes en meny der man blant annet kan endre lesehastighet, stemme og markering.
Lesehastighet

Dra hastigheten opp eller ned etter formålet med opplesingen og etter hvor vant du er med å lytte på tekst på denne måten. Jeg har en veldig rolig hastighet for å finne skrivefeil, men skrur hastigheten opp når jeg skal høre en enkel nyhetsartikkel.


Stemme

Lingdys på bokmål kommer med fire ulike stemmer; Inger, Isak, Henrik og Nora. Jeg anbefaler å teste de ulike stemmene med det man skal bruke opplesingen til. Erfaringsmessig syns jeg Inger og Isak er best å bruke når jeg skal finne skrivefeil i det jeg har skrevet selv.


Markering

Dette går ut på at hver setning og/eller ord som blir opplest får en farge. Da kan det for eksempel være lettere å følge med i teksten. Dette fungerer blant annet i Word og i nettleseren Google Chrome. Når "Ingen", "Ord" eller "Setning" har sort farge, så betyr det at det er valgt eller er på.Andre språk

Dette fungerer også på andre språk. Lingdys kommer på bokmål, nynorsk og engelsk som "standard". Ønsker man Lingdys Pluss på tysk, spansk eller fransk kan man søke NAV Hjelpemiddelsentralen om det. Ta kontakt med Lingit for å få en lånetilgang på det språket du har behov for mens du venter på NAV.


Fremgangsmåte:Trykk på flagget og velg ønsket språk. Nå er opplesingen, både play og skann fra skjerm, på for eksempel engelsk.


Endre språk

Hurtigtaster

Det er mulig å starte og stoppe opplesingen, og endre lesehastigheten med hurtigtaster.

 • Ctrl +1 Spill av / stopp

 • Ctrl + 2 Juster lesehastighet ned

 • Ctrl + 3 Juster lesehastighet opp


Det betyr at du kan trykke på Ctrl+1 i stedet for å trykke på play (etter man har markert).


Hurtigtastene kan endres på innstillinger. Trykk på tastaturkombinasjonen for å endre.


Hurtigtastene kan endres.

Nasjonale prøver

Nå er opplesing tillatt å bruke for elever som har dysleksi eller betydelige lesevansker på nasjonale prøver i matematikk engelsk og lesing. Utdanningsdirektoratet påpeker at elevene kan bruke hjelpemidler som de vanligvis bruker og at skolen må tilrettelegge for dette. Les mer om dette fra Utdanningsdirektoratet her.


Jeg har laget en video som viser hvordan Lingdys kan brukes på nasjonale prøver i lesing.
bottom of page