- Marianne Kufaas Sæterhaug
Opplesing: PDF-filer på PC
Oppdatert: 7. okt. 2022
Det er viktig for mange elever å ha digital tilgang til ark som deles ut i klasserommet. Hvis en tekst er digital er det mulig å bruke talesyntese for å få teksten opplest. For noen elever er dette viktig for å henge med i undervisningen, unngå misforståelser på prøver og mulighet å lytte på teksten når man selv har behov for det.
I prøvesituasjoner er det viktig å lytte på spørsmålene for unngå misforståelser og spare tid.
Noen skoler har kanskje ordninger der en lærer leser spørsmålene, men jeg tenker at det likevel er viktig å kunne styre opplesingen selv med en talesyntese på sin egen maskin. Man kan da lytte akkurat når og så mange ganger man selv ønsker.
Et annet illustrerende eksempel er utdeling av en tekst på et ark i klassen som alle skal lese og deretter diskutere. En elev eller student med dysleksi kan oppleve å ikke bli ferdig på tiden som blir gitt, ikke få med seg innholdet og dermed ikke kunne diskutere innholdet med de andre. Hvis teksten ble gjort digital er det mulig lytte til teksten på tiden som ble gitt og være med i diskusjonen etterkant.
Det finnes også flere apper man kan bruke for å ta bilde av tekst og for å deretter kunne lytte på den. Men da må man for eksempel ha tilgang til en mobil på skolen. Det er også viktig å tenke på om dette er en tidkrevende prosess, slik som at det fører til mye mer arbeid for disse elevene for å få teksten opplest, og om det for eksempel er enkelt å få opplest akkurat det man ønsker, slik at nytten av opplesingen er stor.
Å være avhengig av andre for opplesning eller oppleve å ikke henge med eller kunne delta i klassen styrker verken motivasjon eller mestringsfølelsen. Jeg tenker det er viktig i oppleve selvstendighet gjennom å bruke strategier der man får til slike ting selv. Digital tilgang til ark, dokumenter, hefter og artikler som er i bruk i klasserommet eller i en studiesituasjon mener jeg må være en selvfølge.
Riktig format
Et digitalt dokument er ikke bare et digitalt dokument. For å få muligheten til å få tekst i et dokument opplest må PDF-en være i riktig format. Dette gjelder alt av PDFer, både artikler, hefter og ark.
En PDF i feil format gjør at opplesning ved å markere teksten ikke fungerer.
En god anbefaling, om man er usikker om dokumentet er i riktig format for talesyntese, er å teste det selv før man leverer det ut. Da er man sikker at alle elevene får tilgang læringsressursen. En god rutine på dette skaper mindre merarbeid i fremtiden.
Hvis man har skrevet et dokument selv i for eksempel Word, er dette dokumentet allerede digitalt og kan deles med de som trenger det.
Hvordan lager man en PDF i riktig format?
Det aller enkleste for å få et ark i riktig format er å velge det riktige formatet på printeren som scanner dokumentet. Scannere eller større printere har man ofte to PDF valg: bilde-PDF eller OCR-PDF.
En PDF-fil i bildeformat kan ikke direkte kan bli opplest. Årsaken til dette er at printeren kun har tatt et bilde av dokumentet og teksten er ikke utvinnbar. Det fører til at teksten ikke kan markeres.
En PDF i OCR-format kan bli opplest ved hjelp av talesyntese. OCR står for optisk tegngjenkjenning og kan enklest forklares ved at teksten i dokumentet blir gjenkjennbar. Teksten kan da markeres og talesyntese fungerer.
Hvis det er første gang man skal scanne et eller flere ark til OCR format, anbefaler jeg at man selv tester om man har fått det til, ved å prøver å markere tekst og/eller bruke talesyntese på dokumentet man har scannet. Da er man sikker på at man har fått PDFen i riktig format.
Det er også mulig å bruke appen Office Lens, for mobil eller iPad. Da kan man ta bilde av teksten, lagre den i Word-format eller legge den i OneNote. Dette er kanskje noe enklere med korte tekststykker, og det er viktig at man går gjennom teksten i etterkant og retter opp eventuelle feil.
Allerede digitalt dokument i feil format?
Det er mulig å endre en PDF fra feil til riktig format på flere måter. Dette er metoder som muliggjør bruk av talesyntese for å lytte på teksten. Det er viktig at teksten i PDF-en er i god oppløsning, slik at teksten blir konvertert riktig.
Google Disk
Denne fremgangsmåten krever man har en Google-konto. Dette kan for eksempel være en Gmail. Hvis du ikke har en Google-konto kan opprettes her.
Gå til din Google Drive (her må man kanskje logge inn, hvis man ikke allerede er det)
Last opp ønsket PDF.
Høyreklikk på den opplastede filen.
Velg "Åpne med" og trykk på "Google Dokumenter".
Da er det mulig å markere teksten og bruke en talesyntese for å lytte.

Det er også mulig å klikke på (for å åpne) på den opplastede PDF-en og deretter klikke på på "Åpne med Google Dokumenter", som er øverst på skjermen.

Fullversjon av Adobe Acrobat:
Dette gir blant annet mulighet til å eksportere teksten til en Word-fil. "Eksporter PDF" er en knapp i menyen på høyre side i Adobe Reader. Fullversjon koster fra 170-250 kroner i måneden. Enkelte skoler og studiesteder har tilgang til dette i sine systemer.

Lingdys
I Lingdys er det flere funksjoner som kan brukes for å lytte til en bilde-PDF. Dette er et program man kan søke NAV om å få. Under følger videoer av to enkle fremgangsmåter man kan ta i bruk. Den første leser kun opp teksten og den andre kommer teksten i markerbart format.
Funksjonen "Skann" og "Skann fra skjerm" kommer til synet ved å trykke på de tre punktene på høyre side av programmet. Ved å trykke på denne kan man dra musen over / markere teksten på skjermen man ønsker opplest.
Funksjonen "Skann fra fil" ligger i editoren (skivedokumentet) som følger med programmet. Ved å trykke på denne knappen kan man åpne ønsket PDF og teksten blir da markerbar.
OneNote
Det er også mulig å hente ut tekst fra bilder med OneNote 2016. Mer informasjon om fra Microsoft kan leses her.
Åpne OneNote 2016.
Sett inn ønsket fil/bilde: Trykk på "Sett inn" og "Filutskrift". Finn filen på maskinen og trykk på "Sett inn".
Da ligger hele filen/bildet inn i OneNote
Høyreklikk på en side i filen eller bildet Velg enten: "Kopier tekst fra denne siden i utskriften" eller "Kopier tekst fra alle sidene i utskriften"
Trykk der du ønsker teksten, høyreklikk og trykk lim inn (eller ctrl+v)
Er teksten på engelsk er det mulig å endre språk, for å unngå at det kommer mange røde streker i den nye teksten. Før du kopierer teksten (steg 4), høyreklikk på filen/bilde og velg "Gjør det mulig å søke i tekst i bilde" (nederst) og velg "Englesk". Trykk deretter på kopier siden eller alle sidene (steg 4) og lim teksten inn der du ønsker.


CD-ord
I CD-ord er det en OCR-knapp i verktøylinjen.
Bruk det måten som mest som er hensiktsmessig og effektiv
Dette er et forslag til ulike progammer som har funksjoner for å gjøre tekst opplestbar. Det er ikke noe poeng i å ta i bruk alle, men å utforske den fremgangsmåten som kanskje er mest effektiv og gir god kvalitet er nyttig.
Samtidig som jeg tenker at det er viktig at elever mestrer slike operasjoner selv, er det viktig at læringsressurser kommer i markerbart format. Hvis elever alltid eller ofte må følge en fremgangsmåte for å kunne lytte til leksen eller andre utdelte ark, tar dette mye tid fra både læring og andre aktiviteter.
Bruker du/dere andre fremgangsmåter? Si gjerne i fra, så legger jeg de inn.
Med forbehold for feil.