top of page
  • Marianne Kufaas Sæterhaug

Tilgang til nyheter

Oppdatert: 30. nov. 2020

Å ha tilgang på nyheter er ikke bare et viktig demokratisk prinsipp, men også essensielt for å være en aktiv del av samfunnet. Selv om alt av nyheter er tilgjengelig digitalt er det utfordring å få innholdet med seg når man har lesevansker. Nedenfor har jeg listet opp ulike utfordringer jeg møter på nyhetssider på internett og i papiraviser, samt hvilke strategier jeg bruker for å få tilgang til nyheter.



Nyhetssider på internett

Den første utfordringen er at det kan være vanskelig å orientere seg. Enkelte sider har ulike bakgrunnsfarger, størrelser på bilder og overskrifter. Noen sider har også reklame som beveger seg rundt og blinkende overskrifter. Dette trekker oppmerksomheten fra selve teksten og gjør det vanskelig å finne en frem. En del nyhetssider har reklame som er skjult som en artikkel, der ordet "annonseinnhold" står i liten skrift.




Skjembilde av aftenposten.no. Eksempel på ulike skriftsstørelser

Jeg opplever fonter, linjeavstand, linker til lignende artikler og reklame i tekst som en stor utfordring når jeg skal lese en nyhetsartikkel. Dette gjør at det er vanskelig å få meg seg innholdet i en artikkel.


Skjermbilde fra dagsavisen.no. Eksempel på liten linjeavstand.


Skjermbilde fra dagsavisen.no. Eksempel på venstrestilt reklame i tekst.

Hva gjør jeg? Utfordringene jeg har beskrevet fører til at det er enkelte nyhetssider jeg ikke kan bruke. Jeg oppsøker sjelden sider jeg vet jeg har vanskeligheter med å navigere og lese. Ingen nettsider er perfekt på dette området, men jeg syns nrk.no er oversiktlig og mer tilgjengelige enn andre sider.


Noen tips til for å gjøre nyhetssider mer tilgjengelige: kunnskap om lesbarhet, helst ikke reklame i tekst, font uten seriffer, god linjeavstand, kritisk bruk av komma, illustrerende bilder, viktig informasjon må komme tydelig frem, sortere og strukturere informasjon.


En anbefaling er klartale.no: Klar Tale er et lettlest nyhetsnettsted og avis med et stort fokus på enkelt språk. Nyhetene strekker seg fra rundt om i verden til Norge, og handler om blant annet politikk, sport og kultur. Det er også mulig å bli abonnent slik at man kan få deres ukentlige avis på papir, samt i en digital utgave. Ukeavisen er også spilt inn med lyd og kan lyttes til her: https://www.klartale.no/klartale-podcast.


Podcast

Podcast kan enklest beskrives som radio uten musikk, og det er ofte episoder om et tema eller ukentlige episoder man kan følge. Det finnes mange podcaster som tar for seg norske og internasjonale nyheter, som man kan lytte til på mobilen. Dette er noe jeg bruker svært mye, fordi det er mye lettere å lytte til nyheter enn å lese det selv, og det gir ofte grundig innsikt i en nyhetssak eller ukens nyhetsbilde.


Hvilke podcaster lytter jeg til?

  • Oppdatert fra NRK: episoder som handler om akutelle nyhetssaker. Varer i omlag 10 minutter og gir god informasjon om den aktuelle nyhetssaken.

  • Forklart fra Aftenposten: episoder hver ukedag på under 20 minutter som tar for seg en aktuell nyhetssak eller dagsaktuelt tema.

  • Krig og fred fra NRK: ukentlige episoder som tar for seg en aktuell sak ofte fra NRKs utenrikskorrespondenter. Saken er ofte relevant i ukens nyhetsbilde.

  • Urix på Lørdag fra NRK: kommer ut hver lørdag og tar for seg aktuelle internasjonale saker, analyser og fortellinger fra korrespondenter. Siste halvdel består av podcasten Krig og Fred.

  • Aftenpodden fra Aftenposten: Ukentlige episoder om hovedsakelig tar for seg norsk politikk den siste uken. Episodene er både lærerike og underholdende.

  • The Daily fra New York Times (på engelsk): Daglige episoder om hovedsakelig amerikansk politikk, men også om internasjonale forhold. De prater av og til litt raskt, men veldig fin måte å bli bedre i engelsk og lære om amerikansk politikk.


Hvordan finne podcastene? Det finnes mange podcast-apper. Jeg bruker Pocket Casts, Spotify eller Podkaster fra Apple.


Papiraviser og magasiner

Jeg leser svært lite papiraviser og magasiner uten jeg helt eksakt vet årsaken til det. Jeg opplever at jeg leser en artikkel hvis den har et spennende / engasjerende tema og ikke er for lang. To utfordringer er liten skriftstørrelse og flere kolonner per side, som fører til oppdeling av ord.




bottom of page